Inloggen

Werken bij Ons Huis

Werken bij Ons Huis 

Twee enthousiaste medewerkers van Ons Huis werden geïnterviewd over hun ervaring bij de organisatie. Riete is de nieuwste collega in het team van Sint-Anna en Olivia werkt al anderhalf jaar in De Nieuwe Notelaar. Meteen na de eerste rondleiding voelde Riete dat het goed zat:

“ik had een heel goed gevoel bij Sint-Anna toen ik op sollicitatie kwam, er heerst hier een familiale sfeer”.

Olivia: “ik heb DNN gekozen omdat ik hier stage deed en dat vond ik een zeer aangename ervaring. Ik kende de collega’s al en de sfeer en voelde me hier dan ook snel welkom”.

De doelgroep, mensen met een niet-aangeboren beperking trok haar aan:

“elk individu is divers in zijn of haar noden, dit maakt onze taak om zorg te verlenen uitdagend maar die uitdaging heb ik juist graag. We werken op de cliënt, niet op de groep want de groep is te divers om dan effectieve zorgverlening te kunnen toedienen.”

Creativiteit

De ateliers voorbereiden is één van Riete haar favoriete activiteiten: “je kan er je eigen draai aan geven en je creativiteit ten volle tot uiting laten komen”. De vaardigheden van de werknemers worden maximaal benut. Bijvoorbeeld als een werknemer graag naait, kan daar een atelier rond georganiseerd worden. Zo wordt de creatieve inbreng van werknemers maximaal ingezet. Als begeleider sluit je aan op de ateliers. Het is dan ook een diverse job omdat je op verschillende plekken terechtkomt en elke dag anders is.

Klantgericht

Zowel Riete als Olivia zeggen dat ze inzetten op klantgerichte zorg. De activiteiten en initiatieven die ze nemen worden georganiseerd met de klant voor ogen. Riete:

“we overleggen regelmatig met bewoners om zo hun doelen te identificeren en mogelijke aanpassingen door te voeren in hun dagbesteding en de ateliers die ze volgen. De keuze ligt bij de bewoner, zij kiezen wat ze graag doen, het aanbod is in samenspraak met bewoners.”

Daarnaast wordt de familie betrokken bij de zorg van de bewoners, merkt Olivia op:

“we werken samen met de familie van de cliënten, wat willen zij, wat zijn hun doelen, we houden op regelmatige basis gesprekken en doen ook actief iets met de feedback die we krijgen.”

Zelfstandig en zelfredzaam

Qua zorg zet Ons Huis in op zelfstandigheid. Er wordt een omgeving gecreëerd waar ze de zaken die ze kunnen doen nog verder ontwikkelen. Er wordt ingezet op zelfredzaamheid. Natuurlijk wordt er ondersteuning aangeboden waar die nodig is. Bijvoorbeeld een cliënt zegt dat ze bij het douchen een groot deel alleen kan maar doordat ze maar 1 arm kan gebruiken is het nodig dat de begeleider ondersteunend tewerk gaat en aanvult waar nodig. Wat de bewoner zelf kan doen doet ze ook zelf.

Olivia: “als iets niet lukt dan zoeken we hulpmiddelen, bijvoorbeeld een speciaal mes om toch zelfstandig te kunnen snijden. Bij ons worden de bewoners vaak nog zelfstandiger dan ze ervoor waren.”

De Nieuwe Notelaar biedt zorg aan mensen met een niet-aangeboren beperking. Deze mensen zijn het gewend om alles zelfstandig te kunnen doen en willen, tot hoever dat mogelijk is, die zelfstandigheid bewaren. De begeleiders hebben geduld en nemen hun tijd als dat betekent dat de bewoner dan wat meer zelfstandig een activiteit kan doen. Dit wordt nog eens bevestigd door een bewoner:

“’s ochtends helpen ze me met douchen, ze helpen me enkel bij zaken die ik echt niet zelf kan. De dingen die ik zelf kan doe ik ook echt alleen, de begeleiders vullen aan bij wat ik niet op zelfstandige basis kan doen.”

Door deze focus op zelfredzaamheid krijgen bewoners de kans om hun vaardigheden verder te ontwikkelen. Wat de bewoner zelf kan wordt verder gestimuleerd via cognitieve oefeningen om de hersenen te stimuleren of fitness om beweging te stimuleren. De bewoner waarmee ik sprak gaf aan dat ze een duidelijke evolutie zag in haar tekenvaardigheden:

“ik ontplooi mezelf in de activiteiten die we doen, dat gaat traagjes maar het lukt wel. Bijvoorbeeld in de tekengroep, ik tekende heel slecht in het begin maar ondertussen kan ik dat al stukken beter.”

Zingeving

De job geeft hun zingeving. Ze hebben beide ervaringen bij andere werknemers en zeggen dat ze het hier beter kunnen vinden met het team en de leidinggevenden. Olivia heeft haar geduld en empathie verder kunnen ontwikkelen. Ook Riete heeft zichzelf kunnen ontplooien:

“ik leerde in team werken, m’n creativiteit en empathisch vermogen ontwikkelen. Goeie feedback wordt aangevuld met gemeende complimenten. Zo heb ik het gevoel dat ik telkens weer groei als begeleider.”

Beide hebben beter in team leren werken. Conflicten zijn onvermijdelijk maar die lossen ze op. Olivia zit in een nieuw team waar ze nog volop bezig zijn met op elkaar af te stemmen. Het ziet ernaar uit dat alles op z’n plaats zal vallen want iedereen spant zich in en samen hebben ze hetzelfde doel voor ogen: “de best mogelijke zorg voorzien en er een mooie dag van maken, voor onszelf en de bewoners”

Riete vindt het geweldig dat ze anderen mag helpen en een luisterend oor mag zijn voor de bewoners: “het is een job waar je veel voldoening uithaalt, je kan veel van jezelf erin kwijt, je wordt serieus genomen als collega. Het is zeker de moeite om eens naar een rondleiding te komen om te zien of werken als begeleider je ligt”

Khurshudov
570
13 March 2023

Nieuws & events

BLIJF OP DE HOOGTE VAN DE LAATSTE VACATURES

Ik wil op de hoogte blijven!
Mintus gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.