Inloggen

Medewerkers scholen zich om tot zorgkundige

Maak eens een carrièreswitch en school je om tot zorgkundige: die oproep lanceerden welzijnsvereniging Mintus en de woonzorgcentra aangesloten bij Caritas West-Vlaanderen vzw, in het voorjaar bij hun medewerkers. Het initiatief is een samenwerking tussen Caritas West-Vlaanderen, CVO SVG, CVO MIRAS en welzijnsvereniging Mintus zelf. Zo willen de partners hun teams in de woonzorgcentra versterken en het personeel groeikansen bieden. De geselecteerde kandidaat-zorgkundigen maakten deze week kennis in ZoWe Brugge, één van de scholen die de opleiding logistiek ondersteunt.

Pieter BILLIET, directeur Caritas West-Vlaanderen vzw: “Dit traject is zo’n drie jaar geleden opgestart via een projectsubsidie van de provincie West-Vlaanderen. Intussen zijn we uitgegroeid tot een ESF-verhaal, dat groei in de zorg promoot en daarvoor Europese steun geniet. Zorgkundige blijft immers een knelpuntberoep. We hebben baat bij door- en instroom van degelijk opgeleid en gemotiveerde medewerkers. Vandaar dit specifieke traject van werkplekleren, waarbij werknemers uit de eigen voorziening doorgroeikansen krijgen.”

In totaal werden 26 personeelsleden geselecteerd voor het traject, die de opleiding zullen volgen in Brugge en Kortrijk. De jobswitch is uniek voor de sector.

Karen GODDERIS-COENE, projectleider CVO SVG/CVO MIRAS: “Het belangrijkste is dat we met dit project dezelfde kwaliteit bieden als in onze reguliere trajecten. De omscholing tot zorgkundige is intensief, we spreken al snel over zo’n 30 uur per week tijdsinvestering voor een cursist. Daarvoor is er uiteraard werkvrijstelling. Ook de tijdsinvestering van de mentoren op de werkvloer is niet te onderschatten. De partners zien erop toe dat het werk intern opgevangen worden. Het vergt wat, maar we zijn er rotsvast van overtuigd dat de omscholing iedereen ten goede zal komen.”

Om het spreekwoordelijke ijs te breken, maakten de geselecteerde cursisten deze week kennis in ZoWe Brugge, de school waar ze binnenkort met hun opleiding starten. Parallel kreeg een  groep in CVO MIRAS Kortrijk haar introductiedag. De verwachtingen zijn hoog gespannen, beaamt het bestuur van Mintus & Caritas West-Vlaanderen vzw. 

Pablo ANNYS, voorzitter Mintus: “We geven met dit project vooral aan dat we bewust investeren in de zorgsector in de breedste zin van het woord. De nood aan gekwalificeerde zorgkundigen is vandaag bijzonder groot. In totaal leverde de oproep voor de omscholing binnen Mintus alleen, 34 potentiële kandidaten op. Na een gerichte selectie en overleg met de betrokken leidinggevenden, hebben we intern 15 mensen weerhouden. Het is hartverwarmend om te zien hoeveel medewerkers van Mintus én Caritas West-Vlaanderen vzw de ambitie hebben om hiermee aan de slag te gaan. Zij vormen op termijn de nieuwe lichting zorgkundigen die de kwaliteit binnen onze woonzorgcentra, zal helpen valideren.”

Gielen
2198
11 October 2021

Nieuws & events

BLIJF OP DE HOOGTE VAN DE LAATSTE VACATURES

Ik wil op de hoogte blijven!
Mintus gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.